Pse vdes bateria e makinës?

Ka shumë faktorë që mund të bëjnë që bateria e makinës suaj të vdesë ose të humbasë karikimin. Shkaqet e zakonshme të një baterie të ngordhur përfshijnë ndezjen e fenerëve ose dritave të brendshme, diçka që quhet “tërheqje parazitare”, kabllot e lirshme ose të gërryera të baterisë, shkarkimet e vazhdueshme elektrike, moti i ftohtë, bateritë që vdesin me kalimin e kohës dhe një alternator i keq.

Sa kohë mbaron bateria?

Në varësi të dritave (LED ose halogjen), bateria do të shkarkohet brenda 10-100 orësh (ndoshta asnjëherë pasi makina mund të fikë gjithçka gjysmë ore më vonë). Nëse bateria juaj është krejt e re dhe në gjendje të mirë, mund të zgjasë për disa orë, padyshim jo gjithë natën. Por nëse bateria juaj nuk është në gjendje të mirë, mund të mos zgjasë as një orë. Mesatarisht, pavarësisht nga garancia, një bateri tradicionale makine ka një jetëgjatësi të besueshme dhe pa probleme prej rreth tre vjet – 36 muaj.

Si duhet të jenë kushtet e ruajtjes së baterisë?

Kushtet e ruajtjes së baterisë duhet të jenë të freskëta, të thata dhe të pastra. Bateritë duhet të ruhen në një interval temperaturash midis 4°C (39°F) dhe 32°C (90°F). Temperaturat e tepërta mund të shkaktojnë dëme të përhershme të baterisë dhe të zvogëlojnë jetëgjatësinë e saj. Bateritë duhet të ruhen gjithashtu në një mjedis të thatë, pasi lagështia mund të gërryejë baterinë dhe të shkaktojë dëmtim ose mosfunksionim të saj. Së fundi, bateritë duhet të ruhen në një mjedis të pastër, pasi papastërtia dhe ndotja mund të grumbullohen dhe të ndërhyjnë në performancën e baterisë.

Cilat janë llojet e baterive? A mund të shpjegoni me shembuj duke përdorur të paktën 500 fjalë?

Ekzistojnë katër lloje kryesore të baterive: plumb-acid, litium-jon, nikel-metal hidrid dhe nikel-kadmium. Secila prej këtyre llojeve të baterive ka avantazhet dhe disavantazhet e veta dhe përdoret për aplikime të ndryshme.

Bateritë me acid plumbi janë lloji më i zakonshëm i baterive që përdoren në automobila dhe aplikacione të tjera. Ato zakonisht përbëhen nga një kombinim i plumbit, dioksidit të plumbit dhe acidit sulfurik, dhe mbështeten në një reaksion kimik për të gjeneruar energji. Bateritë me acid plumbi janë përgjithësisht të lira, të besueshme dhe kanë një shkallë shkarkimi relativisht të ulët, që do të thotë se mund të mbajnë një karikim për një periudhë të gjatë kohore. Megjithatë, ato janë gjithashtu mjaft të rënda dhe mund të jenë të vështira për t’u transportuar, pasi përmbajnë një sasi të madhe acidi gërryes.

Bateritë litium-jon janë një nga llojet më të njohura të baterive për shkak të densitetit të lartë të energjisë dhe shkallës së ulët të vetëshkarkimit. Ato përbëhen nga qeliza litium-jon, të cilat përdorin një reaksion kimik për të gjeneruar energji elektrike. Bateritë litium-jon janë të lehta, të lëvizshme dhe kanë një jetëgjatësi të gjatë, duke i bërë ato ideale për pajisjet elektronike portative si laptopët, telefonat celularë dhe tabletët. Megjithatë, ato mund të jenë të shtrenjta dhe kanë tendencë të mbinxehen nëse mbingarkohen ose qarkullojnë të shkurtër.

Bateritë e hidridit të nikel-metalit janë një lloj baterie e ringarkueshme që përdoren në shumë pajisje elektronike, si kamerat dixhitale dhe radiot portative. Ato përbëhen nga një anodë dhe një katodë dhe përdorin një reaksion kimik për të gjeneruar energji elektrike. Bateritë e hidridit të nikelit-metal janë përgjithësisht më të shtrenjta se bateritë me acid plumbi, por janë shumë më të lehta dhe kanë një jetëgjatësi më të gjatë.

Bateritë nikel-kadmium janë një lloj baterie e ringarkueshme që përdoren në shumë aplikacione industriale dhe konsumatore, si mjetet pa tela, pajisjet mjekësore dhe lodrat me telekomandë. Ato përbëhen nga nikeli dhe kadmiumi dhe përdorin një reaksion kimik për të gjeneruar energji elektrike. Bateritë nikel-kadmium janë përgjithësisht më të shtrenjta se bateritë me acid plumbi, por janë shumë më të lehta dhe kanë një jetëgjatësi më të gjatë. Ato janë gjithashtu më rezistente ndaj temperaturave ekstreme dhe mund të riciklohen më lehtë.

Në përgjithësi, çdo lloj baterie ka avantazhet dhe disavantazhet e veta, dhe duhet të zgjidhet në bazë të aplikacionit dhe nevojave të përdoruesit. Bateritë me acid plumbi janë lloji më i zakonshëm i baterive dhe janë shpesh.